VVD blij met steun lokale economie en werkgelegenheid in en na coronacrisis

De VVD Leidschendam-Voorburg is verheugd dat de gemeenteraad akkoord ging met een herstelplan voor onze gemeente voor na de coronapandemie. Bovendien ging de hele raad mee in het voorstel van raadslid Philip van Veller om de huidige steunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers makkelijker toegankelijk te maken bij de gemeente. “Het is nog steeds geen makkelijke tijd, dus ondernemers moeten goed worden gesteund”, aldus Van Veller. “Maar er is licht aan de horizon en de gemeente gaat goede ideeën uitvoeren met het herstelplan”.

In een van de laatste gemeenteraadsvergaderingen vóór de verkiezingen lag een plan voor herstel van Leidschendam-Voorburg na de coronatijd. Dat plan was ingediend door wethouder Astrid van Eekelen (VVD). Hoewel de coronacrisis nog gaande is, wordt in het plan alvast een begin gemaakt met het herstel daarna. Onderdelen van het plan zijn het opknappen van winkelgebieden en het stimuleren van bestaanszekerheid voor mensen in een zwakke economische positie.
Philip van Veller: “Het plan gaat er om dat winkelgebieden na corona levendig en aantrekkelijk blijven. Al voorafgaand aan de coronacrisis moesten winkeliers hard aan de bak in de concurrentie met online shoppen. Dat is versterkt met corona. Moeten we toe naar een andere inrichting, of misschien een heel andere opzet van de winkelgebieden? Met minder winkels in het hart en meer ruimte voor andere bedrijvigheid eromheen bijvoorbeeld? Dat gaat de gemeente met het plan nu goed onderzoeken”.

Naast de winkelgebieden richt het plan zich ook op de bestaanszekerheid van mensen die hulp nodig hebben op het gebied van werk. “Gelukkig zien we dat de economie in Nederland, voor dit moment, goed is teruggeveerd”, zegt Van Veller. “We zien zelfs dat het voor bedrijven en instellingen steeds moeilijker wordt om personeel te vinden. Reden om mensen die minder makkelijk een baan kunnen vinden beter te helpen. Dat gaat de gemeente nu doen. Goed voor de mensen die op zoek zijn naar werk en natuurlijk ook interessant voor bedrijven en instellingen op zoek naar mensen. Iedereen moet kunnen meedoen”.

Dankzij een initiatief van de VVD is het aanvragen van steun door getroffen ondernemers makkelijker geworden. Landelijk is bepaald dat deze ondernemers zich bij de gemeente moesten melden om bijstand voor zelfstandigen. “We hoorden echter dat ondernemers het hemd van het lijf werd gevraagd, terwijl de ondernemers niet mogen worden gevraagd om hun vermogen”, aldus Philip van Veller. “Het gaat erom of de ondernemer na corona weer gezond verder kan. Maar volgens mij zegt het hebben van een caravan of motor niets over de levensvatbaarheid van een onderneming na corona. De procedure moest simpeler”. De VVD diende daarom een voorstel in dat door de hele raad werd ondersteund. “Goed dat de gemeente zich nu dienstbaarder opstelt. Corona heeft voor sommige ondernemers ernstige gevolgen gehad. Samen komen we er bovenop”.